Reizen naar Londen

Reizen naar Londen kun je op heel veel verschillende manieren. Je moet er in ieder geval rekening mee houden dat je het Kanaal over moet steken. Dat kan onder water, op het water en in de lucht. De meest gebruikte manier om naar Londen te reizen is per vliegtuig. Dat lijkt in de meeste gevallen de snelste oplossing, maar is dat niet altijd. Zeker als je vanuit een station reist dat door middel van hoge snelheidslijnen in verbinding staat met Londen dan kan de totale reistijd met de trein korter zijn dan met het vliegtuig. Dat komt omdat je als je met het vliegtuig reist eerst nog naar de luchthaven moet reizen en eenmaal in Londen aangekomen ook nog naar het hartje van Londen moet reizen. Zo kun je via Brussel al naar het redelijk centraal in Londen gelegen St. Pancras International reizen in ruim 4 uur vanuit Rotterdam of bijvoorbeeld 4,5 uur vanuit Breda.

Vliegen naar Londen

Als je naar Londen wilt reizen dan kun je kiezen uit een redelijk groot aantal vluchten naar Londen. Diverse luchtvaartmaatschappijen vliegen vanaf verschillende luchthavens in Nederland en België naar de vijf internationale luchthavens die rondom en in Londen liggen. Welke maatschappij je ook kiest, de vluchttijd ligt altijd rond een uur. Bij drukte boven Londen kan de vluchttijd iets oplopen omdat er dan een ‘file’ in de lucht ontstaat waardoor je moet wachten om te kunnen landen. Vroeger werd het luchtverkeer tussen Londen en Amsterdam gedomineerd door KLM en British Airways. Sinds eind jaren negentig is er volop concurrentie gekomen van zogenaamde budgetmaatschappijen zoals easyJet en Ryanair. Met Ryanair kun je bijvoorbeeld vanaf Eindhoven of Maastricht voor lage tarieven naar Londen Stansted vliegen.

Als je prijzen en tijden met elkaar gaat vergelijken dan moet je ervoor zorgen dat je alle kosten mee calculeert en dat je rekening houdt met de verbindingen (mogelijkheden, reistijden en tarieven) vanaf de luchthavens naar hartje Londen. Als je twee uur onderweg bent tussen je hotel en de luchthaven dan is dat zonde van je tijd. Kijk ook goed bij het boeken van een vliegticket of je eventueel bij moet betalen voor bagage of andere zaken. Een goedkoop ticket kan anders uiteindelijk toch nog duurder uitvallen dan een goedkoper vliegticket. Niet zelden blijkt een vliegticket van KLM uiteindelijk toch gunstiger te zijn dan een zogenaamde goedkope vlucht met een prijsvechter. Een site waar je vliegtickets naar Londen kunt boeken is Momondo.nl.

Tips bij vluchtvertraging

Tussen Amsterdam en Londen kan er gereisd worden met veel verschillende luchtvaartmaatschappijen. In totaal worden er vanaf Amsterdam dagelijks 60 vluchten naar de zes verschillende luchthavens van Londen. Sommige vluchten hebben last van een vertraging of zelfs annulering, je hebt dan mogelijk recht compensatie. De bedragen zijn vastgelegd op basis van de afstand in de Europese wetgeving. Voor de afstand Londen – Amsterdam is het bedrag vastgesteld op € 250,- per passagier als je meer dan drie uur vertraagd bent. Heb je hier last van gehad? Controleer dan of je recht hebt op compensatie bij vlucht vertraging.

Terminal van Heathrow Airport

Luchthavens

In principe rekent men vijf luchthavens tot de luchthavens van Londen: Heathrow, Gatwick, Stansted, Luton en City. De laatstgenoemde ligt het dichts bij de stad maar heeft slechts een beperkt aantal vliegverbindingen. Vroeger werd er vooral vanuit Rotterdam naar London City Airport (LCY) gevlogen, meestal door zakenreizigers. Inmiddels kun je ook vanuit Amsterdam en Eindhoven naar London City Airport vliegen, waardoor deze luchthaven een stuk populairder geworden is onder toeristen die naar Londen willen vliegen.

De grootste en populairste luchthaven is London Heathrow. Dit vliegveld ligt ruim twintig kilometer ten westen van het centrum van Londen. Hier passeren jaarlijks zo’n zeventig miljoen passagiers. Veel mensen die een citytrip naar Londen maken die vliegen naar Heathrow. Als je met British Airways vliegt dan land en vertrek je op de nieuwe Terminal 5. KLM komt aan op terminal 4. Houd bij vertrek en aankomst op terminal 5 rekening met iets langere transfertijden naar de binnenstad van Londen. De snelste verbinding is de Heathrow Express die je vanaf terminal 1,2 en 3 in 15 minuten naar treinstation Paddington brengt. Vanaf terminal 5 duurt deze rit 21 minuten.

De tweede luchthaven van Londen is Gatwick. Deze ligt ongeveer 45 kilometer ten zuiden van Londen. Hoewel dit twee keer zo ver is als Londen Heathrow valt de totale reistijd vanaf het vliegveld naar de eindbestemming in Londen erg mee. Je reist in 30-35 minuten met de Gatwick Express naar het centraal in Londen gelegen Victoria Station.

De derde luchthaven van Londen is Stansted. Hier vliegt low cost airline Ryanair op. Dankzij de trein Stansted Express reis je in ongeveer drie kwartier naar Liverpool Street Station dat aan de noordkant van het financiële centrum van Londen ligt.

London Luton Airport is de vierde luchthaven van de groep vliegvelden die tot Londen gerekend wordt. Luton ligt bijna zestig kilometer ten noorden van het centrum van Londen. Door de afstand en de slechtere verbindingen is Luton de meest ongunstige luchthaven van Londen om op aan te vliegen.

Tegenwoordig wordt Southend Airport ook tot de groep van luchthavens van Londen gerekend. Zo vliegt prijsvechter easyJet vanaf Amsterdam op Southend. Vliegticketsites tonen de vliegtickets van deze route ook steeds vaker in hun zoekresultaten als je zoekt op vliegtickets naar Londen. Vanaf 2012 neemt het aantal passagiers op deze luchthaven in rap tempo toe. Dankzij de in 2011 geopende treinverbinding naar London Liverpool Street is Londen vanuit deze luchthaven goed te bereiken. De treinreis naar Liverpool Street Station in het centrum van Londen duurt ongeveer 55 minuten. Eenmaal in Londen aangekomen zijn er prima doorverbindingen met metro en bus.Met de trein

Via Brussel kun je perfect met de trein naar Londen reizen. Via de site van NS International kun je vanuit elk station in Nederland een treinticket boeken naar St. Pancras International in Londen. Sinds het voorjaar van 2020 kun je rechtstreeks vanuit Amsterdam of Rotterdam naar Londen reizen per trein. De rechtstreekse treinreis duurt vanuit Amsterdam 4 uur en 10 minuten. Vanuit Rotterdam doe je er slechts 3 uur en 29 minuten over. Je kunt ook nog de route nemen met een overstap in Brussel. Dat kan bijvoorbeeld handig zijn als je vanuit het zuiden van Nederland naar Londen wilt reizen. De trein kan een redelijk snel en vaak goedkoper alternatief zijn voor reizen per vliegtuig. Daarnaast is reizen per trein milieuvriendelijker dan vliegen naar Londen. Na aankomst in Londen kun je vanaf metrostations St. Pancras en Kings Cross per metro doorreizen naar je eindbestemming in Londen.

Met de bus

Er zijn twee manieren om met de bus naar Londen te reizen. Zo zijn er een aantal aanbieders van meerdaagse busreizen naar Londen waarbij overnachting(en) en overtocht inbegrepen zijn. Deze 3-, 4- en 5-daagse reizen kun je vaak ook nog verlengen tegen extra betaling. Losse busreizen naar Londen worden verzorgd door Flixbus en Eurolines. Je kunt vanaf verschillende plekken in Nederland een busreis bij Eurolines boeken die je naar Victoria Coach Station brengt. De totale reistijd bedraagt ongeveer tien uur.
Bij Flixbus reis je vanaf Amsterdam of andere steden in Nederland naar Victoria Coach Station in Londen. De totale reistijd bedraagt ongeveer tien tot elf uur.

Bekijk alle mogelijkheden en prijzen bij Flixbus

Met de auto

Wie met de auto naar Londen wil reizen die moet zich goed afvragen of het wel zo’n goed idee is om de auto mee te nemen naar Londen. Wat betreft reistijd en kosten is het vaak niet de beste optie en in Londen heb je veel minder aan je auto dan je denkt. Autorijden in Londen is hectisch, parkeren is duur en lastig en in het centrum van Londen moet je overdag tol betalen om er met de auto in te mogen rijden.

Wie toch persé met de auto naar Londen wil gaan die heeft twee opties om het Kanaal over te steken: via de Kanaaltunnel (vanaf Calais; oversteektijd 35-40 minuten) of met de veerboot. Er zijn verschillende havens in Nederland, België en Frankrijk die je naar Engeland kunnen brengen. Geschikte havens in Engeland om door te reizen naar Londen zijn Dover, Folkestone, Ramsgate en Newhaven.

Houd er rekening mee dat men in Engeland links rijdt. In Londen moet je goed opletten dat je niet terechtkomt op een busbaan. Daar mag je met een personenauto niet rijden.

De veerboot naar Londen