Handig om te weten

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Londen op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via het contactformulier op deze pagina. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Londen vind je terug op de vele Londen sites die je op het internet vind. Een goede reisgids over Londen kan je vaak nog wat aanvullende informatie bieden. Let wel op dat de info actueel is. Informatie kan redelijk snel achterhaald of inaccuraat zijn. Als je over bepaalde zaken zekerheid wilt hebben kun je het beste vooraf contact opnemen met je accommodatie ter plaatse of je lokale reisagent.



Documenten

Als Nederlander of Belg heb je een geldig paspoort nodig voor jouw bezoek aan Londen. Het reisdocument moet minimaal geldig zijn tot en met de dag van je terugreis. Het is verstandig om je identiteitsbewijs in Londen op zak te houden voor het geval daar om gevraagd wordt.

Let op: sinds 1 oktober 2021 is het niet meer mogelijk om met een Europese ID-kaart naar het Verenigd Koninkrijk te reizen.

Drinkwater

Als je in Londen water uit de kraan wilt drinken dan is dat prima. Het leidingwater in Londen is van uitstekende kwaliteit en kan zonder enige problemen gedronken worden. Daarnaast is het ook nog eens goedkoper en milieuvriendelijker dan het kopen van plastic flesjes mineraalwater.

Drugs

Het invoeren, kopen, verkopen, bezitten en gebruik van alle soorten drugs is in Londen en de rest van Groot-Brittannië niet toegestaan. Wie wel drugs invoert die loopt de kans op een (lange) gevangenisstraf. Dit is afhankelijk van de categorie waar de betreffende drug in valt en de hoeveelheid drugs waar het om gaat. Persoonlijke omstandigheden kunnen meewegen in de bepaling van de strafmaat.

Elektriciteit

In Londen is er sprake van 230/240 Volt wisselstroom. Nederlandse apparaten zullen probleemloos op het electriciteitsnetwerk in Londen werken. Wel is er sprake van een afwijkende stekker en stopcontact. Wie een Nederlandse stekker heeft die zal een adapter of reisstekker nodig hebben. Deze zijn ook onderdeel van de zogenaamde wereldstekkersets. Bij een aantal hotels kun je de adapters ook lenen. In enkele recent geopende hotels vind je soms ook een continentaal stopcontact of een stopcontact waar verschillende soorten stekker in passen. Ook zie je steeds vaker USB-oplaadpunten.


Feestdagen

Een groot aantal feestdagen in Londen is gelijk aan de feestdagen in Nederland. Zo viert men hier op dezelfde dagen Nieuwjaarsdag (1 januari), Carnaval (februari/maart), Goede Vrijdag (april), Pasen (april), Hemelvaartsdag (mei/juni) en Kerstmis (25 en 26 december). Tweede Kerstdag wordt hier Boxing Day genoemd. In Londen kennen ze een drietal feestdagen die we in Nederland niet kennen: Early May Holiday (eerste maandag in mei), Spring Bank Holiday (laatste maandag in mei) en Summer Bank Holiday (laatste maandag in augustus).

Tijdens feestdagen zijn banken, overheidsinstellingen en postkantoren gesloten. Vaak zijn de winkels dan ook gesloten, hoewel sommige supermarkten tijdens sommige feestdagen wel open zijn. het openbaar vervoer rijdt tijdens feestdagen vaak met een aangepaste dienstregeling.

Fooien

Een fooi van tien tot vijftien procent is gebruikelijk in restaurants. Het personeel leeft grotendeels van de fooien die gegeven worden. Ook taxichauffeurs rekenen op een fooi van 10-15%. Kamermeisjes geef je ongeveer 1 pond per dag. Kruiers geef je ongeveer een pond per koffer.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld

De officiële munteenheid van Engeland is de pond sterling (GBP – £). De waarde van de pond is niet gekoppeld aan de euro. Er zijn vooralsnog geen plannen in Engeland om mee te doen aan de euro. Op veel plekken in Londen vind je geldautomaten waar je Britse ponden uit kunt halen. Pinnen doe je met een bankpas (met Maestro) of creditcard. Bij geldopnames is er vrijwel altijd sprake van transactiekosten. Deze kunnen per bank of creditcard verschillend zijn.
Creditcards worden op grote schaal geaccepteerd. Steeds vaker wordt er vanwege de kosten wel een minimumbedrag gehanteerd bij het accepteren van een creditcard.

TIP: Wil je de huidige wisselkoers van het Engelse pond ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je ponden bestellen, zodat je bij aankomst in Engeland niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen het pond en bestel je geld eventueel direct online

Britse ponden

Internet / wifi

Online gaan is in Londen geen enkel probleem. Er zijn zal plekken waar je al dan niet gratis via wifi het internet op kunt gaan. Vaak moet je wel even om een wachtwoord vragen. Het mobiele netwerk is ook uitstekend in Londen. Je kunt dus ook prima op die wijze online gaan.

Navigeren

In het centrum van Londen vind je volop plattegronden die speciaal bedoeld zijn voor toeristen. Op de plattegronden kun je de belangrijke gebouwen, monumenten en andere bezienswaardigheden zien. Tevens zie je een diameter met maximale looptijden. Handig om inzichtelijk te krijgen wat de afstanden zijn. Op straat staan ook op diverse plekken wegwijzers naar de hotspots van Londen.

Heb je de app van Google Maps op je smartphone staan? Dan kun je prima door Londen navigeren met Google Maps. Houd wel je dataverkeer in de gaten. Om dataverkeer te beperken kun je Google Maps offline gebruiken. Je moet dan wel vooraf de kaart van Londen gedownload hebben.

Goede plattegronden maken het de toerist gemakkelijk

Openingstijden van winkels

Veel winkels in het centrum van Londen zijn zeven dagen per week open. Gemiddeld openen de winkels rond 9 uur ‘s morgens hun deuren. De sluitingstijd varieert. Redelijk wat winkels zijn ook in de avonduren open. Sommige zogenaamde ‘convenience stores’ zijn tot laat in de avond of zelfs 24 uur per dag open.

Regel je tickets en tours

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Londen bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Londen.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Londen
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Londen via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Londen via GetYourGuide

Taal

In Londen spreekt men Engels. Met het Engels dat je op school geleerd hebt zou je je prima moeten kunnen redden in Londen. Als men redelijk ‘plat’ spreekt dan kan het lastig zijn om de mensen te volgen. Zo kunnen vooral de chauffeurs van de taxi’s er wat van.

Tijdsverschil

Londen ligt in de tijdzone UTC0. Nederland ligt in UTC+1. Dat betekent dat het op Londen 1 uur vroeger is dan in Nederland, dus in Nederland 1 uur later dan in Londen. De winter- en zomertijd lopen in Londen gelijk aan die in Nederland. Het tijdsverschil is daarom het hele jaar gelijk.

Veiligheid

Londen is een grote stad waar veel toeristen komen. Een ideaal werkterrein voor dieven dus. Let vooral op markten, op drukbezochte plekken en in metro’s je spullen goed in de gaten. Zakkenrollers zijn gewiekst en kunnen toeslaan zonder dat je in de gaten hebt wat er gaande is. De rol van Engeland in de strijd tegen terrorisme heeft ervoor gezorgd dat voor Londen een verhoogd risico geldt wat betreft terroristische aanslagen.

Door heel Londen hangen camera's om alles in de gaten te houden