Londen | bezienswaardigheden | musea | reizen naar Londen | vervoer | reisinformatie | weer & reisperiodes | links

Londen reisinformatie

Goed voorbereid op vakantie gaan is belangrijk voor een geslaagde vakantie. Daarom hebben we praktische reisinformatie en tips voor Londen op één pagina verzameld. Mocht de informatie op deze pagina om de één of andere reden niet (helemaal) correct zijn volgens u, laat het dan weten via e-mail. We streven er uiteraard naar om de info op deze pagina altijd zo up-to-date mogelijk te houden.

Uitgebreide reisinformatie over Londen vind je terug op de vele Londen sites die je op het internet vind. Persoonlijk vinden wij een goede reisgids onontbeerlijk als je een stedentrip maakt. Voor Londen zijn allerlei reisgidsen te koop, waarbij er sprake is in veel variatie in dikte, formaat en de hoeveelheid informatie die geboden wordt.

Londen bezienswaardigheden

De stad Londen biedt ontzettend veel interessante bezienswaardigheden. In Londen vind je iconen zoals Westminster Parliament, Big Ben, Tower Bridge en Buckingham Palace.
De site top10bezienswaardigheden.nl heeft de hoogtepunten van Londen op een rijtje gezet:
Londen bezienswaardigheden top 10

Douane & documenten
Om Londen binnen te komen heb je een geldig paspoort nodig. Kinderen moeten een eigen paspoort hebben. Voor de invoer van sigaretten, dranken, parfums en andere artikelen gelden de EU-regels. Het is verstandig om je identiteitsbewijs in Londen op zak te houden voor het geval daar om gevraagd wordt.

Drinkwater
Het leidingwater in Londen is van uitstekende kwaliteit en kan zonder enige problemen gedronken worden.

Drugs
Het invoeren, kopen, verkopen, bezitten en gebruik van alle soorten drugs is in Londen en de rest van Groot-Brittannië niet toegestaan. Wie wel drugs invoert die loopt de kans op een (lange) gevangenisstraf. Dit is afhankelijk van de categorie waar de betreffende drug in valt en de hoeveelheid drugs waar het om gaat. Persoonlijke omstandigheden kunnen meewegen in de bepaling van de strafmaat.

Elektriciteit
In Londen is er sprake van 230/240 Volt wisselstroom. Nederlandse apparaten zullen probleemloos op het electriciteitsnetwerk in Londen werken. Wel is er sprake van een afwijkende stekker en stopcontact. Wie een Nederlandse stekker heeft die zal een adapter nodig hebben. Deze zijn onderdeel van de zogenaamde wereldstekkersets. Bij een aantal hotels kun je de adapters ook lenen. In enkele recent geopende hotels vind je soms ook een continentaal stopcontact.

Feestdagen
Een groot aantal feestdagen in Londen is gelijk aan de feestdagen in Nederland. Zo viert men hier op dezelfde dagen Nieuwjaarsdag (1 januari), Carnaval (februari/maart), Goede Vrijdag (april), Pasen (april), Hemelvaartsdag (mei/juni) en Kerstmis (25 en 26 december). Tweede Kerstdag wordt hier Boxing Day genoemd. In Londen kennen ze een drietal feestdagen die we in Nederland niet kennen: Early May Holiday (eerste maandag in mei), Spring Bank Holiday (laatste maandag in mei) en Summer Bank Holiday (laatste maandag in augustus).
Tijdens feestdagen zijn banken, overheidsinstellingen en postkantoren gesloten. Vaak zijn de winkels dan ook gesloten, hoewel sommige supermarkten tijdens sommige feestdagen wel open zijn. het openbaar vervoer rijdt tijdens feestdagen vaak met een aangepaste dienstregeling.

Fooien
Een fooi van tien tot vijftien procent is gebruikelijk in restaurants. Het personeel leeft grotendeels van de fooien die gegeven worden. Ook taxichauffeurs rekenen op een fooi van 10-15%. Kamermeisjes geef je 50 pence tot 1 pond per dag. Kruiers geef je ongeveer een pond per koffer.

Onze auteur Patrick heeft een goed artikel geschreven over fooien op reis. Hier lees je uitgebreide info over fooien en een aantal belangrijke tips omtrent het geven van fooi.

Geld
De officiële munteenheid van Engeland is de pond sterling (GBP - £). De waarde van de pond is niet gekoppeld aan de euro. Er zijn vooralsnog geen plannen in Engeland om mee te doen aan de euro. Op veel plekken in Londen vind je geldautomaten waar je Britse ponden uit kunt halen. Pinnen doe je met een bankpas (met Maestro) of creditcard. Bij geldopnames is er vrijwel altijd sprake van transactiekosten. Deze kunnen per bank of creditcard verschillend zijn.
Creditcards worden op grote schaal geaccepteerd. Steeds vaker wordt er vanwege de kosten wel een minimumbedrag gehanteerd bij het accepteren van een creditcard.

Wil je de huidige wisselkoers van het Engelse pond ten opzichte van de euro berekenen? Gebruik dan de valutacalculator van GWK Travelex. Je ziet meteen hoeveel jouw euro waard is op reis. Je kunt via de site meteen je ponden bestellen, zodat je bij aankomst in Engeland niet eerst op zoek hoeft te gaan naar een geldautomaat. Ook voorkom je de stress dat het te druk is bij de geldautomaat, er geen geld in zit of je bankpas geweigerd wordt. Een vervelend feit is dat geldautomaten bij opnames in het buitenland vaak beperkt zijn in het maximumbedrag dat je per dag op kunt nemen. Dat is meestal een equivalent van ongeveer 250 tot 350 euro.

Bereken hier de wisselkoers van de euro tegen het pond en bestel je geld eventueel direct online.

Internet / wifi
In Londen is er sprake van een toenemend aantal plekken waar je gratis of tegen een kleine vergoeding gebruik kunt maken van wifi (draadloos internet). Bij hotels zie je steeds vaker dat internettoegang gratis is. Let op, want soms wordt er wel de hoofdprijs gevraagd voor het gebruik van internet.

Navigeren
In het centrum van Londen vind je volop plattegronden die speciaal bedoeld zijn voor toeristen. Op de plattegronden kun je de belangrijke gebouwen, monumenten en andere bezienswaardigheden zien. Tevens zie je een diameter met maximale looptijden. Handig om inzichtelijk te krijgen wat de afstanden zijn. Op straat staan ook op diverse plekken wegwijzers naar de hotspots van Londen.

Openingstijden van winkels
Veel winkels in het centrum van Londen zijn zeven dagen per week open. Gemiddeld openen de winkels rond 9 uur ‘s morgens hun deuren. De sluitingstijd varieert. Redelijk wat winkels zijn ook in de avonduren open. Sommige zogenaamde 'convenient stores' zijn tot laat in de avond of zelfs 24 uur per dag open.

Taal
In Londen spreekt men Engels. Met het Engels dat je op school geleerd hebt zou je je prima moeten kunnen redden in Londen. Als men redelijk ‘plat’ spreekt dan kan het lastig zijn om de mensen te volgen. Zo kunnen vooral de chauffeurs van de minicabs er wat van.

Taxi’s
In Londen rijden de bekende Londense 'black cabs'. Tegenwoordig zijn deze typische voertuigen niet altijd zwart. Steeds meer taxi's rijden rond met reclame-uitingen wat ze een meer kleurrijk karakter geeft. De taxi's in Londen rijden altijd op taximeters. De tarieven liggen naar Europese begrippen aan de hoge kant. Wie langere afstanden wil overbruggen in Londen kan indien mogelijk het beste de grote stukken met metro of bus afleggen en het laatste deel met de taxi.

Tijdsverschil
Londen ligt in de tijdzone UTC0. Nederland ligt in UTC+1. Dat betekent dat het op Londen 1 uur vroeger is dan in Nederland, dus in Nederland 1 uur later dan in Londen. De winter- en zomertijd lopen in Londen gelijk aan die in Nederland. Het tijdsverschil is daarom het hele jaar gelijk.

Veiligheid
Londen is een grote stad waar veel toeristen komen. Een ideaal werkterrein voor dieven dus. Let vooral op markten, op drukbezochte plekken en in metro’s je spullen goed in de gaten. Zakkenrollers zijn gewiekst en kunnen toeslaan zonder dat je in de gaten hebt wat er gaande is. De rol van Engeland in de strijd tegen terrorisme heeft ervoor gezorgd dat voor Londen een verhoogd risico geldt wat betreft terroristische aanslagen.

Prachtig uitzicht over de River Thames.

Meer info over Londen

De volgende sites bieden uitgebreide tips en informatie over Londen:
Londen top 10
Londen informatie
Londen informatie
12 uur in Londen
bijzondere plaatsen in Londen
Londen bezoekersgids

© teksten & foto's dimi3 - contact, disclaimer & copyright - cookies & privacy