Londen bezoeken

Londen behoort al jarenlang tot de meest populaire stedentripbestemmingen ter wereld. Jaarlijks reizen miljoenen toeristen naar de Britse hoofdstad om hier te genieten van alles wat de stad te bieden heeft. En dat is heel wat! Londen is het middelpunt van één van de meest welvarende naties op deze wereld. Er is dan ook zoveel te zien en te doen, dat het niemand lukt om zich hier te vervelen. Geniet van de grote aantallen musea, waarvan een deel helemaal gratis is. Dompel je onder in het bruisende uitgaansleven van Londen. Ga winkelen in de grote winkelstraten of juist in de karakteristieke boektiekjes die je verspreid door de stad ziet. Laat je innerlijke mens verwennen door alles wat Londen op culinair gebied in petto heeft. Ontdek de verschillende wijken (‘boroughs’), die ieder een eigen gezicht hebben. Werk je lijstje af met bezienswaardigheden in Londen die je gezien moet hebben. Wat je ook gaat doen in Londen: één ding is zeker. En dat is dat je terugkeert met een koffer vol herinneringen.

Hoeveel dagen naar Londen reizen?

Een vraag die altijd lastig te beantwoorden is, is hoe lang je nodig hebt om een stad te bezoeken. In het geval van Londen zouden we in alle eerlijkheid moeten antwoorden dat je er het beste minstens een paar maanden kunt gaan wonen als je de stad echt wilt leren kennen. Omdat we goed begrijpen dat er weinigen zijn die dat zullen doen (en kunnen bekostigen, want wonen in Londen is duur!), zullen we een reëler antwoord geven op deze vraag. Eigenlijk maakt het niet zoveel uit hoe lang je naar Londen gaat. Er is altijd voldoende te zien en te doen en je moet vooral in je achterhoofd houden dat niets moet. Je hoeft niet persé de complete top 10 van bezienswaardigheden in Londen af te werken voordat je weer huiswaarts keert.

Zelfs in één of twee dagen kun je al best veel zien van Londen. De belangrijkste vraag in dat geval is natuurlijk of je echt alle bekende plekken van de stad wilt zien of dat je gaat voor een beperkte indruk van Londen waarbij je vooral ook geniet van de sfeer van de stad. Binnen twee dagen kun je een redelijk lijstje afgewerkt hebben en als je de hop-on-hop-off bus gebruikt dan kun je in één dag al aardig wat afstrepen.

Om optimaal van Londen te genieten zouden wij aan willen raden om een dag of vier tot zes te gaan. Dan heb je tijd voor wat verdieping. Dan kun je rustmomenten inbouwen waarbij je de sfeer van de stad beter opsnuift. Voor gezinnen met kinderen zijn de meivakantie en de herfstvakantie daarom ook ontzettend populair om een vakantie in Londen te vieren.

Londen bezoeken

Waar overnachten in Londen?

Londen is groot. Londen is enorm groot. Waar kun je dan eigenlijk het beste overnachten in Londen? Waar zit je qua locatie het beste? Waar kun je betaalbaar overnachten? Waar in Londen vind je de juiste prijs/kwaliteitverhouding? Dit zijn geen vragen die eenvoudig te beantwoorden zijn.

Wat je als eerste moet weten is dat de vierkante meters in Londen duur zijn. Londen behoort op dat gebied tot de duurste steden ter wereld. Dat merk je ook op het moment dat je op zoek gaat naar een hotel of appartement in Londen. Overnachten in Londen is prijzig en het aantal vierkante meters dat je voor je geld krijgt is beperkt. Soms moet je al blij zijn als je een halve meter ruimte rondom je bed hebt. Het scheelt vaak wel waar in Londen je accommodatie te vinden is. De vraag is hoe belangrijk je ruimte vindt in een stad waar je behalve om te slapen en douchen waarschijnlijk amper tijd doorbrengt in je kamer.

Ligging, comfort, een goede hygiëne en de prijs zijn vaak de belangrijkste criteria. Voor een oordeel over de kwaliteit van een accommodatie kun je terecht op reviewsites zoals TripAdvisor of bij de ervaringen die andere gasten schrijven over hun verblijf. Prijzen en ligging kun je zien op de verschillende boekingssites, via de officiële sites van de accomodaties en natuurlijk ook via Google Maps. Realiseer je goed dat de afstanden in Londen groot zijn. Een klein stukje op de kaart kan in werkelijkheid een uur lopen betekenen. Wij kijken daarom eerst of de accommodatie redelijk centraal ligt. Denk dan vooral aan de deelgemeenten City of London, City of Westminster, Kensington & Chelsea, het noorden van Southwark en delen van Tower Hamlets. Ook Camden en Greenwich zijn prima plekken om te verblijven, maar dan weet je al wel zeker dat je eerst met het openbaar vervoer op pad moet om naar het hart van Londen te reizen.

Wij vinden het zelf altijd belangrijk dat er een metrostation in de buurt van de accommodatie ligt. Het liefst eentje waarbij er een metrolijn een directe verbinding heeft met het centrum van Londen. Denk hierbij aan de volgende metrolijnen: Bakerloo, Central, Circle, District, Jubilee en Piccadilly. Met deze metrolijnen kun je vaak zonder overstappen naar de belangrijkste plekken in het hart van de stad reizen. Kijk via internet wat de reistijd zou zijn vanaf je accommodatie. Als dat langer dan een half uur is dan moet je je afvragen of je niet elders een kamer moet boeken.

Een voorbeeld van een kleine hotelkamer in Londen

Goedkoper overnachten in Londen

Laten we eerlijk zijn: zelfs bij een gunstige wisselkoers voor het Britse pond zal Londen nooit echt goedkoop zijn. Bij een razend populaire wereldstad zoals Londen horen vrij hoge prijzen voor overnachtingen, uit eten en entertainment. Toch kun je wel geld besparen op je overnachting(en) in Londen. Dat komt omdat prijzen voor hotels en appartementen in Londen variabel zijn. Zo kan een bepaald hotel op het ene moment bij booking.com goedkoper zijn, terwijl voor een andere periode bij Expedia er een leuke aanbieding is voor dat hotel. Soms kan je voordeel tientallen procenten zijn door speciale kortingsdeals die er van toepassing kunnen zijn.

Kijk bij het kiezen van een accommodatie vooral ook of er een metrostation in de buurt van het hotel ligt met goede aansluitingen naar de vele hotspots van Londen. Ligging nabij een metrostation is misschien nog wel belangrijker dan de afstand tot het hart van Londen.

Er zijn inmiddels tientallen websites waar je hotels en appartementen in Londen kunt boeken. Om ze zelf allemaal handmatig af te lopen is bijna geen doen. Het eenvoudigste is om gewoon naar Trivago.nl te gaan en daar te zoeken naar appartementen en hotels in Londen. Zij doorzoeken de actuele prijzen op dat moment van een groot aantal hotelsites zoals HRS, Expedia, Hotels.com en Amoma. Na je zoekactie krijg je per accommodatie de laagste prijs te zien per hotel voor jouw reisdata. Simpeler kan het niet.

Zoek hier naar de goedkoopste hotelkamers en appartementen in Londen voor jouw reisdata

Reizen naar Londen

De afstand tussen Amsterdam en Londen bedraagt slechts 358 kilometer. Omdat de Noordzee Engeland van Nederland scheidt, is de route over de weg beduidend langer. Bij de meest gunstige route ben je al snel 540 kilometer onderweg. Er zijn drie verschillende manieren om het Kanaal (de waterweg tussen Engeland en het vasteland) over te steken: via de lucht, met de veerboot en met de trein. In dat laatste geval kun je echt als passagier met de trein naar Londen reizen, maar je kunt ook met de eigen auto naar Calais rijden en daar op de transporttrein door de Eurotunnel reizen. Met de veerboot kun je vanuit Calais of Duinkerken richting Dover reizen of vanuit Hoek van Holland de oversteek naar Harwich maken. De overtocht vanuit Hoek van Holland duurt langer dan de oversteek vanuit Calais of Duinkerken, maar in de praktijk zal deze route qua tijd niet zo ongunstig zijn als je vanuit de provincie Noord-Holland het westen van de Randstad reist.


Als je kijkt naar de reistijd dan maakt het vaak weinig uit of je met de trein, auto of het vliegtuig reist. Zodra je met 3, 4 of zelfs 5 mensen reist dan zal de auto vaak goedkoper zijn. Reken bij je calculatie dan wel even de parkeerkosten in Londen mee, want dat is ook zelden gratis. Als je alleen of met z’n tweeën reist is de trein of het vliegtuig vaak het meest gunstige als je naar prijs en reistijd kijkt. Het hangt natuurlijk ook wel af van waar je vertrekt vanuit Nederland en waar je naartoe reist in Londen. Omdat de meeste luchthavens een stuk buiten het de stad liggen (London City Airport uitgezonderd) moet je er in Londen ook nog de nodige reistijd en reiskosten bij optellen.

Op onze pagina ‘reizen naar Londen‘ lees je alles over het reizen naar Londen.

Met de auto naar Londen reizen

Vervoer in Londen

Londen is een grote stad. Zo groot zelfs dat het eigenlijk amper te doen is om tijdens een bezoek aan Londen geen gebruik te maken van het openbaar vervoer of een andere vorm van transport als je daar bent. Voor toeristen zijn er twee vormen van transport die favoriet zijn. Ten eerste is er de metro. Het metrostelsel van Londen behoort tot de beste van de wereld en is dagelijks voor grote aantallen mensen dé manier om zich binnen Londen te verplaatsen. Voor toeristen is ook de hop-on-hop-off toeristenbus de moeite waard. Je hoeft zelf immers amper na te denken: deze bussen brengen je langs de belangrijkste toeristische attracties en wijken. Onderweg kun je van het uitzicht genieten.

Een leuke en gezonde manier om wat van Londen te zien en je te verplaatsen is met de fiets. Ja, het verkeer in Londen kan hectisch zijn en het links fietsen zal even wennen zijn, maar je kunt onderweg wel met alle zintuigen van Londen genieten.

Op onze pagina ‘vervoer in Londen‘ lees je alles over het transport in Londen.

Vervoer in Londen

Londen met kinderen

Als je overweegt om met je kind(eren) een stedentrip te maken, dan is Londen één van de betere bestemmingen om daarvoor uit te kiezen. Met te jonge kinderen (niet ouder dan een jaar of 6-8) zouden we er eerder voor kiezen om geen stedentrip te maken maar lekker de natuur of het strand op te zoeken. Als je kinderen echter tenminste een paar jaar basisschool erop hebben zitten dan kan Londen ineens een hele leuke bestemming voor ze worden. Zeker nu ons kroost op steeds jongere leeftijd op school het vak ‘Engels’ krijgen. Niet alleen maken ze hierbij kennis met de Engelse taal, vaak ontdekken ze ook elementen uit de Britse cultuur. In de lessen worden regelmatig elementen gebruikt uit het dagelijkse leven in Londen. Dat kan in de teksten zijn, maar ook in de illustraties die erbij gebruikt worden. Tijdens hun verblijf in Londen kunnen ze hun geleerde Engels in de praktijk toepassen. Hoe leuk is het om in het buitenland in de lokale vreemde taak te kunnen spreken?

Op de foto gaan met een Bobby, de Big Ben, zo’n typische rode telefooncel of één van de bekende rode dubbeldekkerbussen is voor jong en oud natuurlijk geweldig. Dit is allemaal zo typisch Londens!

Wat Londen voor kinderen extra interessant maakt is dat er veel leuke dingen te zien en doen zijn die juist hen aanspreken. Denk hierbij aan het wassenbeeldenmuseum Madame Tussauds waar ze hun eigen helden als wassen beeld kunnen aanschouwen, het Sea Life Aquarium of de dierentuin van Londen. De beroemde musicals die je in Londen kunt bezoeken zijn natuurlijk ook met kinderen erg leuk als avondje uit in de stad. Omdat de musicals in het Engels uitgevoerd worden is het wel handig als je kind(eren) de Engelse taal redelijk beheersen. Als dat nog niet het geval is dan zijn de liedjes, kostuums en decors vaak ook al indrukwekkend interessant genoeg voor een geweldige avond.

Als je Londen met kinderen bezoekt dan zouden wij zeker ook museumbezoek aan de stedentrip toevoegen. Er zijn zoveel interessante musea in Londen dat er voor ieder wel wat wils is. Een deel van deze musea kun je zelfs helemaal gratis bezoeken. Dat biedt een uitgelezen kans om je kind(eren) kennis te laten maken met kunst, wetenschap en andere interessante onderwerpen die je in musea tegenkomt. Het Science Museum is een voorbeeld van een museum dat voor kinderen leuk is. Hier kunnen ze interactief kennis maken met allerlei wetenschappelijke zaken.

Londen is een heerlijke stad om met kinderen naartoe te gaan.

Eten en drinken

Wie aan Engeland, eten en drinken denkt die komt al snel uit bij het calorierijke Full English Breakfast, de vettige Fish and Chips en pubfood zoals Shephards Pie en Bangers & Mash. Dat de Britse keuken smakeloos, vet en vol met calorieën is, is al lang achterhaald. Ja, in pubs eet je nog steeds overwegend het bekende pubvoer. Maar ook daar zie je dat de kwaliteit, vooral in Londen, de laatste jaren toegenomen is. Wat niet iedereen weet is dat je in Londen naast de klassieke Britse keuken zoveel ander eten te krijgen is. Een metropool zoals Londen kent veel invloeden van buitenlandse keukens. Zo kun je volop Italiaans, Thais, Indiaas, Chinees en gerechten uit andere landen eten. Verder heeft een grote stad een enorme aantrekkingskracht op de betere koks, die hier hun kookkunsten aan een breed publiek kunnen voorschotelen.

Eigenlijk komt het er op neer dat je in Londen zeer gevarieerd en goed kunt eten als je dat wilt. Prijstechnisch zijn restaurants niet goedkoop, maar dat is vrij gebruikelijk in  westerse wereldsteden. Eten in pubs of bij restaurantketens is vaak goedkoper.

Qua drank kun je in Londen kiezen uit een grote variëteit aan alcoholisch en niet-alcoholische dranken. Echt Engels is het natuurlijk om thee te drinken bij het ontbijt en in de middag. Dat drink je hier met melk en eventueel een schijfje citroen. Als je kijkt naar de bieren die in Londen gedronken dan zie je een duidelijke voorkeur voor ‘stout’, ‘ale’ en ‘bitter’. Door de manier van tappen is dat zonder de bij ons zo gewenste dikke schuimkraag. Naast bier vinden ook de ciders gretig aftrek in de pubs. Wij kennen in Nederland bijna alleen maar de appelcider, maar in Londen kun je cider in allerlei smaakjes bestellen. Als je kijkt naar sterke drank dan is G&T (gin tonic) al decennia lang populair in Londen. Ook whisky wordt redelijk veel gedronken, wat natuurlijk vooral te danken is aan het feit dat er op het eiland prima Schotse whisky gestookt wordt.

Typisch Britse gerechten in de pub