Bezienswaardigheden in Londen

Londen is een aaneenschakeling van bezienswaardigheden. Wie alle hoogtepunten van Londen wil zien die zal heel veel moeite hebben om dat binnen enkele dagen te kunnen doen. Wie zich echter beperkt tot de hotspots in het meest centrale deel van Londen eventueel aangevuld met enkele leuke plekjes aan de buitenrand van het centrum die heeft een vol programma waarbij je achteraf toch kunt zeggen dat je het grootste deel van Londen gezien hebt.

Op deze pagina vind je een aantal van de belangrijkste bezienswaardigheden van Londen. Laat je inspireren, maar vooral niet beperken tot dit lijstje. Er is veel meer te doen in Londen. Het leukste is dat een wereldstad zoals Londen zo dynamisch is dat in korte tijd nieuwe leuke plekken kunnen ontstaan, waar daarvoor amper een toerist te vinden was. Houd daarom vooral de websites in de gaten die Londen dagelijks volgen en nieuwe trends en leuke plekjes vaak als eerste delen met de wereld.

Via gespecialiseerde bedrijven zoals GetYourGuide en Tiqets kun je entreetickets, tours en activiteiten in Londen bekijken en reserveren. Zo ben jij zeker van jouw plaatsje tijdens je vakantie in Londen.

✅ gegarandeerde toegang / deelname
🎟️ skip-the-line tickets
📷 unieke ervaringen in Londen
💳 te reserveren zonder creditcard

entreetickets, activiteiten en tours in Londen via Tiqets

entreetickets, activiteiten en tours in Londen via GetYourGuide

London City Card

De voordelige London City Card is een echte aanrader als je Londen gaat bezoeken. Je schaft hiermee in één keer toegang tot de belangrijkste bezienswaardigheden van Londen aan. Waar mogelijk kies je meteen de data en eventuele tijdvakken voor populaire attracties zoals voor de Shard in Londen. Je kunt de tickets van de London City Card mobiel opslaan. Je hoeft geen losse entreetickets mee te nemen.

Dit is inbegrepen in de London City Card:

✅ een geweldig uitzicht op Londen vanuit de London Eye; het iconische reuzenrad aan de Thames
✅ snelle toegang tot de Tower of London
✅ stap 24 uur lang op en af bij alle belangrijke bezienswaardigheden in Londen met de Hop on Hop off Cruise
✅ 10% korting op andere attracties in Londen

De London City Card is een exclusief product van Tiqets.com, de marktleider op het gebied van city passes. De London City Card is alleen via internet te koop:

Bekijk en boek de London City Card

Palace of Westminster en Big Ben

De kans dat je tijdens je stedentrip naar Londen bij Palace of Westminster terechtkomt is vrij groot. De centrale ligging van het parlementsgebouw aan de Thames zorgt ervoor dat dit één van de plekken in Londen is waar je bijna vanzelf uitkomt als je door de stad loopt. Omstreeks 1840 werd het enorme gebouw aangepast en verbouwd tot wat het vandaag is. Sinds het bestaan van dit paleiselijke oord heeft het gediend als zetel van het parlement. Hiervandaan wordt het Verenigd Koninkrijk aangestuurd. Er zijn meer dan 1100 honderd kamers en duizenden traptreden te tellen. Het meest beroemde deel is de klokkentoren die de naam Elizabeth Tower draagt. De grootste van de vijf klokken in de klokkentoren is de Big Ben. Dit is één van de meest gefotografeerde objecten in Londen. Veel toeristen willen graag op de foto met Big Ben als bewijs dat ze Londen bezocht hebben.

Palace of Westminster en de Big Ben

De mooiste winkelstraten

Dat Londen tot de meest toonaangevende modesteden behoort is algemeen bekend. Winkelen in Londen is voor de ware shop-a-holic dan ook één groot feest. Alle grote namen worden al dan niet met een indrukwekkend pand en etalage vertegenwoordigd in de straten van Londen. De meest vooraanstaande winkelstraten zijn Oxford Street, Regent Street en Bond Street. Er zijn in deze straten ook redelijk veel luxe hotels te vinden die duizenden toeristen per jaar ontvangen.

Het mooiste moment om te gaan winkelen in Londen is volgens velen de periode voor Kerstmis. De straten zijn dan sfeervol verlicht en de winkels doen met hun etalages extra hun best om er zo aantrekkelijk mogelijk uit te zien. Dit is voor velen dan ook het meest geliefde moment om naar Londen te reizen. Dat heeft wel één nadeel: als je niet bijtijds je decembertrip naar Londen geboekt hebt dan moet je diep in de buidel tasten om alsnog last minute richting Londen te reizen.

Buckingham Palace

Het Verenigd Koninkrijk is één van de oudste nog bestaande monarchieën ter wereld. Het Britse koningshuis is waarschijnlijk ook het meest aansprekende koningshuis dat tegenwoordig nog bestaat. De naamsbekendheid van de leden van de koninklijke familie is enorm groot. Dat komt mede door het voormalige huwelijk tussen Prins Charles en het in 1997 overleden burgermeisje Diana Frances Spencer. Hun twee zonen William en Harry verschijnen ook veelvuldig in de media. Opvallend is dat Harry dat net als zijn vader vooral doet door met een burgermeisje te trouwen: de Amerikaanse ex-actrice Meghan Markle.

In Londen is Buckingham Palace de officiële residentie van de Britse monarch. Dit gebouw behoort dan ook tot de meest bekende gebouwen van Londen. Miljoenen toeristen per jaar staan zich te vergapen aan het hek bij Buckingham Palace. De rijkdom die het uitstraalt en de keurige wachters op het terrein trekt ieders aandacht. Het paleis telt zo’n 775 kamers en 78 badkamers die verdeeld zijn over een oppervlakte van ruim 77.000 vierkante meter. Er is dan ook enorm veel personeel te vinden om dit allemaal te onderhouden en te verzorgen.

Buckingham Palace

Leicester Square

In de uitgaanswijk West End ligt het beroemde en autovrije plein Leicester Square. Het staat bekend om zijn park met daarin het standbeeld van William Shakespeare en de vele bioscopen die er zijn gevestigd. Menig première van beroemde films, waaronder Harry Potter, hebben hier plaatsgevonden. Tevens zijn hier ticket kiosken te vinden waar je voordelig een kaartje voor een theatershow kunt kopen.

Leicester Square in de avond

Shaftesbury Avenue

Eigenlijk is deze straat, die tussen Oxford Street en Piccadilly Circus ligt, het hart van West End en daarmee het hart van de entertainment van Londen. De meest prestigieuze theaters zijn hier te vinden. De meest bekende theaters zijn Lyric Theatre, Apollo Theatre, Gielgud Theatre en Queen’s Theatre. Tevens begint in deze straat het stadsdeel Chinatown.

Tower of London

De Tower of London historische kasteel in het centrum van Londen en aan de rivier de Theems is een belangrijke historische bezienswaardigheid. De Tower of London heeft voordat het diende als schatkamer voor de Koninklijke juwelen, nog heel wat andere functies bekleed. Zo is het ooit een Koninklijke residentie geweest, een fort, een museum en zelfs een staatsgevangenis. Op dit moment is het een echte toeristische trekpleister. U kunt er onder andere de Britse kroonjuwelen, de wapens van King Henry VIII of de polo helm van Prince Charles van dichtbij bekijken.

Om een bezoek nog spannender te maken is er zelfs een avond tour georganiseerd met de naam ‘Twilight Tower Tour’.

Tower Bridge

De meest beroemde brug over de rivier de Theems is toch wel de 244 meter lange Tower Bridge van Londen. Vooral ‘s avonds als de lichten aan gaan is het een plaatje om te zien. Het is tevens een zeer belangrijke brug, aangezien er elke dag zo’n veertig duizend mensen passeren. De brug kan worden geopend om schepen toegang te bieden. Dit gebeurt ongeveer 900 keer per jaar.

Een misvatting is dat de naam Tower Bridge te maken heeft met de twee torens die een belangrijk onderdeel van de brug vormen. Nee, de naam is te danken aan de ligging naast de Tower of London.

Tower Bridge

Londen Eye

Een grote stad als Londen is natuurlijk prachtig om vanaf een hoger standpunt te bekijken. Je kunt daarvoor een panoramische plek opzoeken in een hoger gebouw, maar je kunt ook in een reuzenrad gaan zitten. In Londen kun je in de London Eye plaatsnemen. Dit enorme reuzenrad staat aan de River Thames en heeft een hoogte van maar liefst 135 meter. Hiermee behoort het tot de grootste reuzenraden ter wereld. De London Eye was bij de officiële opening op 31 december 1999 het grootste reuzenrad ter wereld. Inmiddels zijn er wereldwijd al meerdere soortgenoten die groter zijn.

De London Eye is één van de absolute topattracties van Londen. Dagelijks nemen duizenden mensen plaats in één van de 32 volledig gesloten capsules. Het weer heeft daardoor amper invloed op de hoeveelheid mensen die het reuzenrad dagelijks instappen. Als bezoeker maak je exact één rondje. Dat duurt door de gemiddelde snelheid van 26 centimeter per seconde een half uur. Omdat het rad zo langzaam draait, hoeft het niet stilgezet te worden om mensen in- en uit te laten stappen.

London Eye: het grote reuzenrad in Londen

Per capsule kunnen maximaal 25 passagiers genieten van het panoramische uitzicht over de metropool. Jaarlijks zijn er 3,5 miljoen mensen die in het reuzenrad stappen. Hiermee is de London Eye de best bezochte betaalde attractie van Londen. Dat heeft één nadeel en dat is dat de wachtrijen enorm kunnen zijn. Wie ter plaatse een kaartje wil kopen die kan soms wel uren wachten totdat hij of zij een rondje van een half uur kan maken. Op sommige dagen is de London Eye zelfs compleet uitverkocht, waardoor je gewoon pech hebt.

Het vooraf kopen van een ticket voor de London Eye is dan ook een must als je zeker wilt zijn dat je een plekje hebt en ook om de lange wachtrijen te ontlopen. Ook met een vooraf gereserveerd ticket heb je nog wel enigszins wachttijd. Met een standaard ticket is dat ongeveer 45 minuten en met een Fast Track Ticket is dat ongeveer 20 minuten.

Reserveer normale tickets voor de London Eye
Reserveer Fast Track tickets voor de London Eye

Naast losse tickets voor de London Eye kun je ook de relatief gunstige London Explorer Pass kopen waarbij je niet alleen toegang hebt tot het reuzenrad, maar ook andere topattracties kunt bezoeken. Je hebt dan recht tot het bezoeken van 3, 5 of 7 attracties zoals de London Eye, Westminster Abbey of St. Paul’s Cathedral. Deze London Explorer Pass werkt vanaf je smartphone en is na het eerste gebruik nog 30 dagen geldig. Ideaal dus voor wie meer in Londen wil gaan zien en doen.

Alles over de London Explorer Pass

Hyde Park

Gelukkig zijn er in een drukke en toeristische stad als Londen ook redelijk wat groene oases te vinden. Hyde Park is er daar één van. Dit koninklijke park behoort nog steeds toe aan de koninklijke familie. Desondanks is het 140 hectare tellende park opengesteld voor publiek. Regelmatig worden er concerten gegeven of worden er sportevenementen georganiseerd. In de weekenden en warme zomeravonden zijn er veel Londenaren te vinden die er graag in hun vrije tijd genieten of sporten. Andere bijzondere en aangename parken zijn Regent’s Park, Bushy Park, Green Park, Kensington Gardens, Greenwich Park, St. James Park en Hampstead Heath.

Piccadilly Circus

Midden in het bruisende en levendige deel van Londen wat omschreven wordt als West End, ligt Piccadilly Circus. Dit plein ligt op een kruispunt met beroemde straten als Regent Street, Picadilly en Shaftesbury Avenue. Door zijn ligging en als belangrijkste verkeersknooppunt is dit een zeer gewaardeerde ontmoetingsplaats geworden voor zowel lokale bewoners als voor toeristen. Met name rondom het standbeeld Eros of Anteros met pijl en boog zijn vaak mensen te vinden. Erg herkenbaar is de lichtreclame die vooral in de avonduren nadrukkelijk aanwezig is. Normale straatverlichting is op deze plek dan eigenlijk niet meer nodig.

Piccadilly Circus

Westminster Abbey

Vrijwel alle vorstelijke begrafenissen, huwelijken, kroningen en andere rituelen worden in de Westminster Abbey kerk voltrokken. De in gotische stijl opgetrokken kerk werd omstreeks de dertiende eeuw in opdracht van Henrik III gebouwd. Het was zeker in die tijd een opmerkelijk en groots bouwwerk. In één van de oudste delen van de kerk is een museum gevestigd. Verder zijn er regelmatig exposities te bewonderen met onder andere twaalfde eeuwse beeldhouwkunst, afbeeldingen van koninklijke begrafenissen en oude altaarstukken. Vele kunnen zich waarschijnlijk de publieke begrafenis van prinses Diana nog herinneren, die zich in deze kerk afspeelde.

Covent Garden

De grote overdekte markt met de naam Covent Garden ligt in het oosten van het stadsdeel West End. Hoewel de hal ooit begon als groente- en fruitmarkt, is het tegenwoordig vooral een toeristische markt geworden. Veel kunstenaars en straatartiesten bemachtigen er een plekje om hun waar te showen en er zijn wat winkeltjes en kleine boetiekjes te vinden. Met name in de weekenden kan het er erg druk zijn. De terrassen zijn dan goed gevuld en ook de restaurants doen er goede zaken.

Covent Garden

Hamleys

Hoogstwaarschijnlijk mag Hamleys zich de grootste speelgoedwinkel ter wereld noemen. Dit speelgoed paradijs in Regent Street heeft maar liefst vijf verdiepingen plus een kelder met de allermooiste spulletjes waar menig kinderhart sneller van gaat kloppen. Alles is keurig per etage gecategoriseerd onder: interactief, knuffels, games, baby/peuters, meisjes, hobby’s, jongens. Vooral door het enorme assortiment is het op zijn minst bijzonder te noemen.

Harrods

Londen’s wereldberoemde warenhuis is het prestigieuze Harrods. Je vindt het aan Brompton Road in de Londense wijk Knightbridge. Wie Londen bezoekt moet zeker Harrods gezien hebben. Het waren huis is van binnen en buiten chique te noemen. Het heeft dan ook vanaf het begin van zijn bestaan in 1834 een opmerkelijke groep gefortuneerde klantenkring gehad. Zelfs leden van de koninklijke familie worden hiertoe gerekend. Vooral rond de kerstperiode worden alle registers opengetrokken en waan je je in sprookjesachtige sferen.

St. Paul’s Cathedral

Lang geleden was St. Paul’s Cathedral het decor van het sprookjesachtige huwelijk tussen prins Charles en Diana. Het huwelijk werd in 1981 voltrokken. Nog altijd geniet de St. Paul’s Cathedral veel aanzien. Door zijn overweldigende uiterlijk als door zijn ligging op Ludgate Hill midden in de Londense binnenstad trekt het direct je aandacht. De enorme koepel inclusief lantaarn telt ruim meer dan 100 meter aan hoogte. Het is daarmee een prima oriëntatiepunt. In de koepel bevindt zich de ‘Golden Gallery’ waarvandaan je een prachtige uitzicht hebt over de omgeving. Je moet hiervoor wel zo’n 271 treden beklimmen.

St. Paul’s Cathedral